Old Roots New Routes 2019

Ruimte voor de nieuwe ondergrondse

Oude muziektradities uit andere culturen ontwikkelen zich in de Lage Landen langs verrassend nieuwe lijnen. Ongemerkt en dikwijls onzichtbaar zijn ze een onderdeel geworden van ons muzieklandschap.

De tweede editie van Old Roots New Routes biedt wederom ruimte voor een nieuwe ‘ondergrondse’ met een serie concerten van opmerkelijke semi-akoestische muziekgezelschappen. Ze zijn geworteld in Afrika, de Maghreb, het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Zuid-Amerika en kwamen de laatste jaren tot bloei in de Nederlandse klei.

English-google translate

Concerten

 

 

Karima el Fillali
& Amsterdams Andalusisch Orkest

(Marokko/ Nederland) 
Nieuwjaarsconcert  

za 5 januari 20.30 – Amstelkerk Amsterdam >> lees meer

 

Nizar Rohana Trio
(Hongarije / Libanon /Nederland / Palestina)
vr 25 januari 20.30 – Amstelkerk, Amsterdam >> lees meer

 

Caravan, Julian Schneemann & Friends
(India / Namibië /Nederland / Syrië)
vr 22 februari 20.30 – De Duif, Amsterdam >> lees meer

 

Tamala
(België / Nederland / Senegal)
za 23 maart 20.30 – Amstelkerk, Amsterdam >> lees meer

 

 

Magda Mendes
(Nederland / Portugal /  Spanje)
vr 12 april 20.30 – Amstelkerk, Amsterdam >> lees meer

 

Música Temprana
(Argentinië/Nederland ) Premiere, Bevrijdingsconcert
zo 5 mei 20.30 – Amstelkerk, Amsterdam >> lees meer

Lingua Franca
(Cyprus / Duitsland/Nederland )  
vr 24 mei 20.30 – Amstelkerk, Amsterdam >> lees meer

 

Ieder concert start met een korte inleiding en na afloop is er gelegenheid om na te praten met de musici.
Aanvang: 20.30 | Zaal open: 19.45

Tickets

Aanmelden mailing list:


     

    Karima el Fillali
    Arabische nachtegaal zingt tussen kas en kasba

    Karima el Fillali werd geboren in het Westland als kind van een Nederlandse domineesdochter en een Marokkaanse vader. Tussen de bloemen- en tomaten-kassen groeide ze op met fantasievolle verhalen die zich afspeelden in de uitgestrektheid van noordelijke zeeën en zuidelijke woestijnen. Haar ouders lieten haar klassieke zang, gitaar en piano studeren. Tevergeefs, op latere leeftijd kreeg ze alsnog spijt. Ze vloog naar Marokko, nam Arabisch les en ging in de leer bij een sufizanger. Terug in Nederland schitterde ze als een Arabische nachtegaal met odes aan Oum Kalthoum en in de dansvoorstelling Ziel/ Rouh. Naast bekende nummers van deze legendarische Egyptische zangeres zal El Fillali uit de Andalusische muwashahat- een rijke Oriëntaalse poëzie traditie- voordragen. Ze wordt begeleid door haar muzikale inspiratiebronnen Jamil Al Asadi en Abderrahim Semlali plus drie andere leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

    Musici: Karima el Fillali (zang) met Abderrahim Semlali, artistiek leider Amsterdams Andalusisch Orkest(viool), Jamil Al Asadi (qanun), leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest.
    Inleiding: Stan Rijven

    Zaterdag 5 januari Amstelkerk, Nieuwjaarsconcert
    >> tickets 

    Nizar Rohana Trio
    Masters met Mozart en Murray in hun mars

    Nizar Rohana behoort tot de grootste ud-spelers ter wereld. Geboren en getogen in Palestina uit een muzikaal gezin nam hij, dertien jaar oud, de ud ter hand. Hij liet zich zowel inspireren door de klassieke Arabische componist Tanburi Cemil Bey als door Bach en Mozart. Maar ook in jazz en avantgarde voelt hij zich thuis. Zes jaar geleden vestigde Nazir zich in Nederland, sindsdien is hij betrokken bij projecten die geen muzikale grenzen tussen Oost en West, Noord en Zuid meer kennen. In 2013 richtte hij met de Hongaarse contrabassistMatyas Szandai en de Libanese percussionist Wassim Halal zijn eigen trio op. Is Halal een omnivoor percussie-virtuoos, Szandai zo’n beetje de meest gewilde bassist in Europa die speelde met Archie Shepp, David Murray en Chic.

    Musici: Nizar Rohana (ud) met Wassim Halal (percussie), Matyas Szandai (contrabas)
    Inleiding: Stan Rijven

    vrijdag 25 januari Amstelkerk, Amsterdam
    >> tickets

    Caravan Julian Schneemann & Friends
    Ode to Tomorrow - Op weg naar een nieuw Morgenland

    Diversiteit is de motor achter Caravan, het muziekproject van pianist/ componist Julian Schneemann. Samen met de Syrische ud-speelster Jawa Manla, violiste Emmy Storms en percussionist Jeroen Batterink is hij sinds 2017 onderweg met als motto: “Een muzikale verzoening van Oost tot West, van klassiek tot jazz en volksmuziek”. ‘Ode to Tomorrow’ is hun volgende etappe om verschillende muziekculturen te overbruggen. Met drie jonge zangers uit alle windstreken brengen ze “Een ode aan de dag van morgen”. Wasim Arslan uit Syrië, de Indiaas/Nederlandse Madhu Lalbahadoersing en Shishani Vranckx met Namibische voorouders zijn geboren verhalenvertellers. Ieder voor zich vertolken ze hun eigen toekomstdromen.

    Musici: Julian Schneemann (piano) met Wasim Arslan (zang), Jeroen Batterink (percussie), Madhu Lalbahadoersing (zang), Jawa Manla (ud), Emmy Storms (viool), Shishani Vranckx (zang)
    Inleiding: Stan Rijven

    vrijdag 22 februari De Duif, Amsterdam
    >> tickets

    Tamala
    Reizigers tussen Noord en Zuid

    Nauwelijks een jaar oud won Tamala twee prestigieuze prijzen voor hun debuut-album plus een optreden op het vermaarde Britse WOMAD-Festival.Het gepassioneerde trio brengt een vernieuwend repertoire, dat het Senegalese muzikale erfgoed uitdraagt en zich voedt met de eclectische inbreng van Mola Sylla, Bao Sissoko en Wouter Vandenabeele. De teksten van Tamala (‘reiziger’ in het Mandinka) gaan over persoonlijke vragen, poëtische reizen en een oproep tot openheid naar anderen en respect voor het milieu. Tamala neemt je mee op een reis waar de klanken van viool en kora versmelten, en waarbij Sylla’s stem de gids is die het diepste van de ziel blootlegt.

    Musici:
    Bao Sissoko (kora), Mola Sylla (zang, xalam), Wouter Vandenabeele (viool)
    Inleiding: Saskia Törnqvist

    zaterdag 23 maart Amstelkerk, Amsterdam
    >> tickets

    Magda Mendes
    Oliveiras
    Ode aan het vergeten Portugese platteland

    Wat de tango betekent voor Buenos Aires en de rebètika voor Piraeus, is de fado voor Lissabon. Oftewel melancholische bluesmuziek uit de havenstad waar Magda Mendes werd geboren en die in Rotterdam een nieuwe thuishaven vond. In 2015 reisde ze met haar Silêncio-project langs vijftig zaaltjes, die een avond  transformeerden tot even zoveel intieme fado cafe’s. Met Mendes’ laatste album, gewijd aan haar vader António Oliveira, verlaat ze de stad en geeft ze een stem aan nooit eerder vertelde verhalen die net zo stevig geworteld blijken als de olijfbomen uit diens geboortestreek. Tezamen even zoveel liedjes van verlangen welke, als een diepgewortelde boom, op zoek zijn naar voedsel voor overlevering.

    Winnaar Gouden Notenkraker 2018

    Musici: Magda Mendes (zang) met Brandt Attema (bastrombone), Udo Demandt (percussie), Maripepa Contreras Gámez (hobo, cor anglais), Daniel Garrido Iglesias (fagot), Bart de Kater (klarinet), Remko de Landmeter (fluit), Ward Veenstra (gitaar)
    Inleiding: Stan Rijven

    vrijdag 12 april Amstelkerk, Amsterdam
    >> tickets

    Música Temprana: Canción!
    Roots & routes van de Nieuwe Wereld


    Vanaf de oprichting in 2001 verkent Música Temprana Latijns-Amerikaans repertoire uit de periode van de renaissance en de barok. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. In dit programma onderzoeken ze de roots van het Latijns-Amerikaanse lied zoals dat in de jaren ’60 van de vorige eeuw wereldwijd bekend werd. Aan de hand van muziek van ondermeer Violeta Parra en Atahupala Yupanqui leggen ze een link met het verleden. Hoeveel rest er van de expressie van de Spaanse barok? Is er een verband met muziek uit de koloniale periode? Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel:“Je kunt Latijns-Amerikaanse barok niet simpelweg uitvoeren volgens de gangbare Europese praktijk. Dan wordt het te academisch. Deze muziek speel ik zoals ik traditionele muziek van mijn eigen land speel, op dezelfde ‘natuurlijke’ wijze. Juist dat wil ik met mijn publiek delen.”

    Musici: Adrián Rodríguez Van der Spoel(zang, gitaar, percussie) met Josh Cheatham (violone), Luciana Cueto (zang, percussie), Gabriel Aguilera Valdebenito (zang, gitaar, charango, kena, percussie)
    Inleiding: Saskia Törnqvist

    zondag 5 mei Amstelkerk, Amsterdam Premiere, Bevrijdingsconcert
    >> tickets 

    Lingua Franca Ensemble
    Mediterraan mozaïek van vier virtuozen

    De Middellandse Zee verbindt Afrika en de Arabische wereld met Europa. In de voetsporen van Odyssee vaart Lingua Franca langs de rijke muziektradities uit aanliggende landen. Zuid en Noord zijn de coördinaten met ud, tanbur, viool en percussie als navigatie-instrumenten. Zijn ze in Nederland het best bewaarde geheim uit de underground, in het buitenland wordt dit ensemble met lovende kritieken op juiste waarde geschat. Lingua Franca is dan ook een fenomenaal musicerend kwartet dat moduleert tussen dromerige soundscapes en meeslepende melodieën.

    Steevast ontstaan tijdens hun concerten momenten van euforie, ogenblikken waarop podium en publiek versmelten. Niet voor niets heet hun debuut album ‘Ephemera’: “Zoals fotos een beeld vastleggen, gebruiken ze muziek om emoties te condenseren die onder andere omstandigheden zouden vervluchtigen”. De zeggingskracht van hun repertoire is met recht een lingua franca, een taal die iedereen verstaat èn beroert.

    Musici: Michalis Cholevas (tanbur, tarhu, ney), Michalis Kouloumis (viool), Giannis Koutis (gitaar, ud), Ruven Ruppik (percussie)
    Inleiding: Stan Rijven

    vrijdag 24 mei Amstelkerk, Amsterdam
    >>tickets

    logo-bottom

    De Dutch Delta Sounds concertserie Old Roots & New Routes 2019
    wordt georganiseerd door Stichting Ritmundo 

    Partners: Stadsherstel, World Music Forum NL
    Financiële steun: Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds

    Contact: contact@dutchdeltasounds.nl 
    Kaartverkoop: reservering@dutchdeltasounds.nl

    Aanmelden mailing list:


       

         Ritmundo logo LR  logo stadsherstel
      Unknown    Prins Bernhard 
          Png voor formulieren

      Log in with your credentials

      Forgot your details?